ingyenes webstatisztika
 

A padlófűtés kialakítása

A padlófűtés kialakításának alapvető kritériumai:

  • megfelelő aljzatrétegek létesítése az esztrich befogadására.
  • a csőfektetés kiosztása és formája hőmérséklet tekintetében igazodjon a fűtendő helyiség funkciójához.
  • az áramkörök osztása és gyűjtése, szabályozás, vezérlés. 

A csőhálózat kialakításának több változata is létezik:

Simplex:

A cső csigavonalban kerül elhelyezésre, mégpedig úgy, hogy az előremenő vezeték a visszatérő vezeték mellett fekszik, de attól a méretezésnél kiadódott távolságra. Az előremenő és a visszatérő vezeték közötti hőmérsékletek átlaga mindig azonos lesz. A maximális csőhossz 100 méter.
 

Duplex (bifiláris):

A két fűtőcső egymás mellett fekszik, az előremenő szál a szoba közepéig csigavonalban halad, ott megfordul és visszatérő szálként az előremenő szál mellett tér vissza. Az átlaghőmérséklet azonos, ami egyenletes felületi meleget biztosít. A csőigény közel kétszerese a simplex-fektetésnél. A maximális csőhossz 150 méter.
 

Vario-fektetés:

Az előzőleg ismertetett két módszer kombinációja. Például alkalmazható a szoba belső részében simplex, míg a falak mentén a duplex rendszer. A legkedvezőbb csőfektetési mód a kettős csigavonal, ahol váltakoznak az előremenő és a visszatérő ágak.

A simplex rendszer hőleadása ugyanolyan osztástávolság esetén alacsonyabb, mint a duplex rendszernél, ezért a simplex rendszernél az előremenő víz hőmérsékletét kissé meg kell emelni.

Mindegyik fektetési módra érvényes, hogy a padló felületi hőmérséklete annál egyenletesebb, minél kisebb a csőfektetési távolság, és azok minél mélyebben vannak a betonrétegbe ágyazva.

A fektetés típusának eldöntésekor azt is figyelembe kell venni, hogy a helyiségek hőszükséglete nem egyenletes a teljes felületen, a külső falak mentén jóval nagyobb. Külső falaknál és az ablakoknál fellépő nagyobb hőszükséglet a csőkiosztás távolságának változtatásával érhető el; a fentebb említett helyeken a vezetékeket sűrűbben kell fektetni, mint általában.

A csigaalakú csővezetés nagy előnye, hogy a csőfektetés 90°-os ívekkel történik, míg a kígyóvonalas fektetésnél 180°-os fordulatokkal. Ügyelni kell a megengedett minimális hajlítási sugárra, hogy elkerüljük az anyag megtörését.


Hőszigetelés

padlófűtés hőszigetelés
Nem kevésbé fontos eleme a padlófűtésnek a szerkezet alatti hőszigetelés. Általános szabályként elmondható, hogy ez 3-4 cm ásványgyapot, polisztirol keményhab vagy... Tovább >>CALEO padlófűtés

padlófűtés
Porotherm, Ytong vagy könnyűszerkezetes házat épít? Ismerje meg a speciálisan új építésű és alacsony energiaigényű épületkhez fejlesztett fűtőfilm technológiát. A fűtőfilmes padlófűtést kiemelten energiatakarékos működés és maximális komfort jellemzi Tovább >>Elektromos padlófűtés

padlófűtés
A hagyományos vízkeringtetéses padlófűtés kiépítése sok helyet és még több munkát igényel, míg az új elektromos padlófűtés kiváló alternatívát jelent a jó hatásfokú, egyszerű és könnyen telepíthető rendszerek irányába. Tovább >>