ingyenes webstatisztika
 

Padlófűtés méretezése

A méretezés nem éppen laikusoknak való feladat, ajánlatos szakember segítségét kérni. Néhány alapvető számításról azért szót ejthetünk.

Első lépésként a fűtendő felület meghatározása a feladat. A helyiség alapterületéből ki kell vonni a rögzített berendezési tárgyak (bútorok) által elfoglalt területet. A rendszer tervezését a gyártók által megadott hőtechnikai adatokból a téli fűtési hőszükséglet számításával kell kezdeni. A tapasztalati úton kialakult értéknél a hőszükséglet legalább 30%-át javasolt radiátoros fűtéssel fedezni.

A padlófűtés hőigényének kiszámításához az EN 12 831-es (a régi DIN 4701) szabvány a mérvadó.

Az alábbi alapadatok szükségesek a méretezéshez:

  • az épület alaprajzi és kivitelezési tervrajzai.
  • információk az épület fekvéséről, a tapasztalati éves külső hőmérsékletek igénybevétele.
  • a belső helyiségek hőmérsékleti igényei.
  • információk a tervezett padlóburkolatról.
  • információk a szintenkénti osztók lehetséges szerelési helyéről.
A rendszerek méretezéséhez a gyártók számítógépes szoftvereket fejlesztettek ki, ezekkel szinte gyerekjáték a kalkuláció. A DanFloor; WinWatt; Ovplan programok megkönnyítik a számításokat.

Minél nagyobb a fűtendő padlófelület, annál nagyobb lehet a fektetési csőtávolság: 10 m²-nél 10 cm, míg 30 m²-nél már 30 cm.

A padlófűtés fajlagos hőleadásának előzetes számítására a legegyszerűbb módszer: a leggyakoribb csőfektetési távolságok 15 és 20 cm közé adódnak.

Ebben az esetben hidegburkolatot feltételezve:

15 cm-nél a Qmax = 92 W/m²
20 cm-nél a Qmax = 107 W/m²

 

Hőszigetelés

padlófűtés hőszigetelés
Nem kevésbé fontos eleme a padlófűtésnek a szerkezet alatti hőszigetelés. Általános szabályként elmondható, hogy ez 3-4 cm ásványgyapot, polisztirol keményhab vagy... Tovább >>CALEO padlófűtés

padlófűtés
Porotherm, Ytong vagy könnyűszerkezetes házat épít? Ismerje meg a speciálisan új építésű és alacsony energiaigényű épületkhez fejlesztett fűtőfilm technológiát. A fűtőfilmes padlófűtést kiemelten energiatakarékos működés és maximális komfort jellemzi Tovább >>Elektromos padlófűtés

padlófűtés
A hagyományos vízkeringtetéses padlófűtés kiépítése sok helyet és még több munkát igényel, míg az új elektromos padlófűtés kiváló alternatívát jelent a jó hatásfokú, egyszerű és könnyen telepíthető rendszerek irányába. Tovább >>